Europa eist uitleg van Monsanto over ggo-maxc3xafs

23/05 Europa eist uitleg van Monsanto over ggo-maxc3xafs

De Europese Autoriteit voor de Voedselveiligheid (EFSA) eist dat het Amerikaanse landbouwconcern Monsanto alle informatie vrijgeeft omtrent de genetisch gemanipuleerde (ggo) maxc3xafs MON 863. De maxc3xafssoort zou een gevaar voor de gezondheid kunnen betekenen.

“Monsanto is verplicht om EFSA onmiddellijk het integrale onderzoeksdossier over MON 863 te overhandigen”, zei de Italiaanse professor Giorgio Calabrese, die lid is van EFSA, maandag aan de krant La Stampa. Hij bevestigde dat ze tot nu toe enkel een deel van de gegevens ontvingen.

De vraag komt er nadat de Britse krant The Independent on Sunday een geheim rapport van Monsanto onthulde waarin staat dat de organen van ratten die het ggo-maxc3xafs te eten kregen, na een tijdje ernstige afwijkingen vertoonden. De ratten vertoonden abnormale veranderingen in de samenstelling van hun bloed en verkleinde nieren.

Het gaat hier om een genetisch gemanipuleerde maxc3xafssoort, MON 863 genaamd, die zodanig ontworpen is dat de plant wordt beschermd tegen vernietigende insecten. In de VS en Canada wordt de soort al geteeld en gegeten. Momenteel ligt MON 863 ter goedkeuring voor bij de Europese Unie (EU), die EFSA om een advies vroeg.

“Het is evident dat Monsanto zijn eigen conclusies van het onderzoek heeft doorgegeven aan de wetenschappers die de ggo’s onderzoeken voor EFSA”, zei Calabrese. Volgens de professor stemden die gegevens niet overeen met de resultaten van de controles die de eigen Europese onderzoekers hadden uitgevoerd. “Omdat de onderzoekers niet tot een unanieme beslissing kwamen, blokkeerde het reglementeringscomitxc3xa9 (waarin experts van de lidstaten zitting hebben, nvdr) op 19 mei in Brussel de goedkeuring voor MON 863”, zei Calabrese.

“MON 863 is een kruising tussen twee maxc3xafssoorten die we kennen. De resultaten van de kruising kennen we echter niet. Dat wil niet zeggen dat MON 863 schadelijk is, maar op dit moment kunnen we dus nog niet besluiten dat het dat niet is”, verduidelijkte Calabrese.

Omdat het reglementeringscomitxc3xa9 vorige week geen akkoord bereikte, wordt het dossier nu doorgeschoven naar de Europese Commissie. De Commissie verwees maandag naar een positief advies van EFSA op 20 oktober 2004 en bevestigde dat ze, ondanks de onthullingen in de pers, het voorstel tot goedkeuring zal voorleggen aan de ministers van Landbouw van de Unie. Vermoedelijk gebeurt dat eind juni.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s