Cybercrime made in Transsylvania

Roemenixc3xab : het ene na het andere rapport over cybercriminaliteit wijst naar dit land als mekka voor de cybercrimineel. En .. ze blijken zich zowat allemaal in xc3xa9xc3xa9n stad te concentreren. Het Amerikaanse technologieblad Wired  ging er eens op bezoek en vond de duistere kopie van Silicon Valley.

Grappige bijkomstigheid is dat het stadje ligt aan de voet van de Transsylvaanse alpen. Transsylvanixc3xab dus, de streek van de welbekende graaf Dracula.

hier een beknopte weergave van de inhoud van dit artikel.

Welkom in Hackerville – Ramnicu Vxc3xa2lcea

Ff_hackerville_romania_f
Iets meer dan 100.000 inwoners. Het is geen klein dorpje, maarde verslaggever van het blad op dat de lokale Mercedes dealer wel errug goede zaken doet. Er rijden flink wat chique en patserige auto's rond, wellicht allemaal betaald met crimineel geld. Ook goed vertegenwoordigd is Western Union, een perfect legitiem bedrijf dat migranten toelaat geld naar het thuisfront op te sturen maar dat zodanig anoniem doet dat ook online oplichters er kind aan huis zijn. Kortom: net zoals in Silicon Valley het ene bedrijf diensten verleent aan het andere, rekent ook in Rxc3xa2mnicu Vxc3xa2lcea de ene cybercrimineel op de diensten van de andere.

Blijft de vraag waarom precies daar ? De laksheid van lokale politici om het probleem aan te pakken ?

Niemand weet echt hoe of waarom Scamming begon op het internet. De online criminaliteit begon zo rond 2002. Cybercafes in de stad boden goedkoop toegang tot internet, en oplichters in Rxc3xa2mnicu Vxc3xa2lcea plaatsen gingen druk in de weer met nep-advertenties op eBay en andere veilingsites om slachtoffers te lokken met betalingen via overschrijving.

 Een van de eerste gevallen betrof een oplichter die via advertenties mensen lokte voor mobiele telefoons, een andere pakte dan het betaalde geld voor bestellingen die nooit werden verstuurd. De twee mannen hadden een paar honderd dollar van slachtoffers in de VS, en de man die het geld incasseerde had nog niet eens de moeite genomen om een nep-ID te gebruiken. Ze werden betrapt in een internetcafe, waar ze online zaten te chatten. Ze bekenden meteen. Niet echt een professioneel begin, maar zoals in elk bedrijf, de oplichters vernieuwden zich en pasten zich razendsnel aan. De oplichters werden beter door de jaren heen, begonnen bijv. vooruitbetaling te vragen voor niet-bestaandeauto's.

De oplichters zijn nu nog geniepiger. "Ze leerden om scenario's te crexc3xabren", zegt Michael Eubanks, een FBI-agent in Boekarest. "We hebben e-mailverkeer gezien  tussen de criminelen zien met instructies over hoe te reageren op verschillende vragen." De oplichters begon Engels sprekende vertalers in te huren gericht op Amerikaanse doelen, er zijn specialisten die zich op niches in de industrie richten, ze omntwerpen zelf nep-websites en maken netwerken met low-level bondgenoten uit de andere staddelen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s